HÍREK

Művészi tájak és városi kertek

A kollégium első emeleti lépcsőfordulójában található év végi kiállításunk címe: Művészi tájak és városi kertek. Újra felidézhetjük a kollégiumi programjainkon, a városi kertlátogatáson készült fotóinkat. Láthatjuk diákunk, Sinka Dávid tájfotóit, akinek a hazánkban különlegesnek számító sarki fényjelenséget sikerült fotóin megörökítenie. A tájkép művészeti témájához képekkel kapcsolódva tanárként és festőművészként én is kiállítottam két olajfestményemet a rögtönzött tárlatunkon.

A városépítészeti szempontból tudatosan kialakított városi kertek a 21. században még inkább előtérbe kerültek, urbánus életünk kikapcsolódást segítő „oázisai” ezek. A tágabb értelemben az életünket „körülölelő” természeti tájak megjelenítése épp úgy megjelenik a művészetben is, legyen az festészet, fotó vagy tájépítészet. Mindennapi életünk színterei a kertek, szerencsések vagyunk, mert a mi kollégiumi életterünk is gazdagabb a kollégiumi kertünk által.

  • Városi kertek: Az idei évben az Alkotó idő szakköri program részei voltak a kiállítás- és kertlátogatásaink, „városi kalandor” témánk keretében. A város érdekes, kevésbé ismert helyeire látogattunk el, talán olyan helyszínekre is, amit önállóan nem látogattak volna meg kollégistáink, így a programok ismeretterjesztőek, iskolai tantárgyakkal összekapcsolódóak voltak, és az adott helyszínhez kapcsolódó történelmi eseményeket is megismerhették. A kert témával kapcsolatos érdekességek és multikulturális összekapcsolódásoknak is „jó terepei” voltak ezek a külsős programok.
  • Művészi tájak: A festményeken már a kezdetektől feltűnnek a tájak, de míg a reneszánszban csak egy arckép hátterében láthatjuk, vagy „kép a képben” kompozícióként jelenik meg, addig a 19. században az impresszionizmushoz köthetően vált önálló festői témává a kert. Talán legismertebbek a híres francia művész, Claude Monet öreg korában festett tavirózsás festménysorozatai. Kiállításunkban nem csak Monet festményeiből, hanem művészi kertjéből is adunk egy kis ízelítőt, művészettörténeti időszakokat felidéző érdekességekkel az impresszionizmustól egészen az expresszionista kertábrázolásokig.
  • Kert témáját jól „körbe jártuk”. A szakkörön és kollégáimhoz kapcsolódva is a kollégistáinkkal felfedeztünk sokféle típusú kertet. Jártunk rózsakertben (Gül baba tűrbéje), keleties hangulatú kertben (Hopp F. Ázsiai Művészeti Múzeum), városi történeti kertekben (Károlyi kert, Irodalmi Múzeum kertje) szerzetesi kertben (Központi Szeminárium) és közben megismerhettük az angol- és francia kertek történeteit is. Végül emlékezhettünk a múltra a szobrokkal díszített sírkertben (Fiume úti sírkert).
  • A kertek „megújulásukkal” újra és újra élményt adnak számunkra. Meditatív hangulatot közvetítenek, megélhetjük általuk a keletikert filozófiája szerinti állandó „változást”. Megújulásra és „új utakra” hívnak minket.

Jövőre a városi kert és múzeum látogatások folytatódnak, várlak benneteket!

Dunai Edit
művésztanár,
kollégiumi nevelőtanár