HÍREK

TORTATÚRA - A jelen scifi-je

Az olló, a golyóstoll hétköznapi eszközeink, ahogy fénymásolni, szkennelni, 3D nyomtatást készíteni, vagy mobiltelefonon élőben meccset nézni sem nagy dolog ma már.

Ugyanakkor vannak olyan kütyük, eszközök, gépek, technológiák, amelyekről többségünk még azt gondolja, hogy egy scifi fantáziavilágának kitalált elemei – azonban a valóság az, hogy igenis léteznek, és van ahol már használják, alkalmazzák azokat.

Gyere és mutass be egy ilyen „valamit”  -  segíts, hogy megismerjük jelenünk scifi-jét!

A fenti felhívással invitáltuk barangolásra diákjainkat jelenünk ultramodern világába.

Örömünkre szép számban jelentkeztek tehetséggondozó programunkra, akik közül végül 12-en tudtak részt venni – az általuk választott témáról vetítéssel kísért ismeretterjesztő előadást tartani a nézőközönségnek.

Ennek keretében, az idei év magyar, Nobel-díjjal kitüntetett fizikusának, Krausz Ferencnek, az  első attoszekundumos fényimpulzus előállítójának kutatásáról  kaptunk rövid ízelítőt, majd egy páros a génmódosítás jelentőségéről, a témával kapcsolatos vitákról tájékoztatott bennünket. Ezután következett egy sokunk számára ismeretlen, ugyanakkor a neten rendelhető telefontöltőnek kinéző kütyü, a Powerline adapter, amely hálózati jel továbbítására teszi képesség az épület villamoshálózatát. Ugyanilyen érdekes volt hallani a 3D holografikus vetítőről, amely forradalmasítja a reklámipart, és egy ventilátor projektor típusú eszközzel szinte bárhol képes tárgyak 3 dimenziós „képét” létrehozni. Nem maradt ki az innováció egyik vezérágazata, a hadiipar sem. Így megtudhattuk, hogy a fejlesztés alatt lévő, Lockheed Martin SR-72, 6 Mach sebességre képes –  „levegőbelélegző” hiperszónikus repülőgép csak az egykori űrrepülőgépek anyagához hasonló kompozitból készülhet az óriási surlódás miatt. Egy másik előadónk elmondta, hogy a klasszikus scifik lézerfegyvereit több ország hadserege teszteli manapság, sőt a velük szembeni védekezés terén is sikerült már áttörést elérni. Ugyanakkor arról is szó esett, hogy a hadviselésen kívül a csomagszállítást is megváltoztathatja a drónok alkalmazása.

Továbbá kiderült, hogy már verseny alakul ki a virtuális valóság keltését szolgáló eszközök terén, így vannak olyan gyártók, akik olyan kiegészítőket kínálnak, amikkel tapinthatóvá válik ez a „más” világ.

Az AI kapcsán igazi eszmecsere alakult ki. A diskurzus végén a résztvevő diákok közösen megállapították, hogy óriási veszélyt jelent, hogy a könnyebbik út csábítása révén leszoktathatja az embereket a gondolkodásról, azt beszűkítheti, így széleskörű alkalmazása általános elbutuláshoz vezethet, tehát sürgősen korlátozni, de legalább szigorúan szabályozni kell a felhasználását.

A háromtagú zsűri a szóbeli visszajelzések mellett, egymástól függetlenül, négy szempont alapján pontozta az előadásokat. Izgatottan vártuk az összesítést, amelyből kiderült, hogy ki érte el a maximálisan megnyerhető 15 KARESZ-ponthoz szükséges szintet. Ez 10 diákunknak sikerült is.

Révész Andrea