HÍREK

Tenessee Williams és az „Üvegfigurák”

Az általunk (a Nemzeti Színházban 2022. április 4-én) megtekintett dráma szerzője Tenessee Williams, születési nevén Thomas Lainer Williams. Ezt a darabját a saját életéről írta, és sohasem tagadta, hogy darabjai önéletrajzi ihletésűek.

A fogyatékos lányalakot saját testvéréről mintázta, akit az akkoriban „divatos” agyműtéttel, a lobotómia nevű eljárással próbáltak kezelni, persze sikertelenül. Erre az is utal, hogy Tom a mű elején bejelenti, hogy ez egy visszaemlékezés. A műben megjelenik még egy anyuka is, aki a szétszakadt családot színes történeteivel próbálja felvidítani. Emellett a család harmadik tagja a nagyobbik fiú, aki munkával segíti a család boldogulását, de az anyuka történetei, meg folytonos aggódása, egye jobban a fiú idegeire megy, aki ezért állandóan a kocsmába, meg a moziba jár.

A húr akkor szakad el, amikor a barátját elhívja vacsorára, és az anyuka meg a lánya is azt hiszik, hogy Tom barátja feleségül kéri a fogyatékos lányt, de mint kiderül, ő már jegyben jár egy lánnyal. A lány erre „összetörik”, és az anya se tudja hova rakni a dolgot, mert nem tudja, hogy Tom nem tudott semmit édesanyja tervéről. Ez veszekedésbe torkollik, ami részben ennek a félreértésnek, részben pedig annak a következménye, hogy Tom nem fizeti be az áramszámlát és elmegy utazni. Az anya és a fogyatékos lány további kilétéről nem tudunk meg semmit.

Az „Üvegfigurák” menete mindig egy-egy nagyobb traumánál/veszekedésnél törik meg.  A műben kettő ilyen van: az első akkor, amikor a lány megtudja, hogy a vendég férfi (Tom kollegája, a lány korábbi iskolatársa), akibe beleszeretett, el van jegyezve, a második pedig akkor, amikor Tom komoly adósságba veri a családot, majd elhagyja a szülői házat.

A kollégium tanulói megfigyelésem szerint élvezettel és figyelemmel kisérték végig a művet. A végén jó véleménnyel voltak róla, és érdekes megjegyzéseket tettek. Elég sokáig beszélgettek a témáról, így véleményem szerint élvezték. Észrevettem pár dolgot, amit a rendező helyében máshogy csináltam volna meg, de összességében egy érdekes és tanulságos művet tekinthettünk meg.

Mazula Arnold
tanuló