HÍREK

Kirándulás az állatkertben

Az idei őszi kirándulásunk során Budapesten kalandoztunk, a Fővárosi Állat- és Növénykertben jártunk 2024. szeptember 26-án a kollégium diákjaival.

Két csoportban jártuk be az állatkert egy­-egy részét a zoológiában otthonos vezetők segítségével.

Az egyik csoport az „Etológia: tanulás és kommunikáció” elnevezésű foglalkozáson vett részt. Megtudtuk, hogy az emberszabásúak nem szeretik, ha majmoknak hívjuk őket (mindezt a jelnyelv segítségével tudják kifejezni), hogy a zebrák csíkos bőre sem a véletlen műve (alkonyatkor beleolvadnak a környezetükbe, illetve különbözőképpen melegednek fel a fehér és fekete sávok, így a levegő áramlása megzavarja a rajtuk élősködő rovarokat).

Hallottunk arról, hogyan ápolják, gyógyítják az elefántokat és hogy Kristóf, a muflon mennyire igényli a figyelmet, kényeztetést és a covid alatti bezártság (hozzánk hasonlóan) alaposan megviselte a kedélyét.

A másik társaság a tengerek élővilága és ökológiai helyzete témakörét járta be. A séta elején kültéri helyszíneket kerestünk fel (pingvinek, fókák), majd interaktív kiállítótermek következtek. A Varázshegy belsejében életnagyságú óriáspolip, óriásmedúza és ámbráscet modellek között sétáltunk, a kíváncsibb tanulók a cet szívébe is bemásztak. Egy másik kiállítóteremben tengeri szivacsot, cápa és rája állkapcsot vehettünk a kezünkbe, a zoopedagógus hölgy részletesen bemutatta az állatok fogazatának sajátosságait. A Cápasuliban megtudtuk, hogy a kifejlett cápák nem viselik jól a szállítást, így az állatkerti akváriumban is olyan példányokat láthatunk, amik ott nevelkedtek, még a cápatojás keltető akváriumot is megnézhettük. A cápákkal a búvárok naponta tréningeznek, így az etetés és az orvosi vizsgálatokhoz az állatok "behívása" is könnyebb. A séta végén a tengerek szennyezettségéről és a mikroműanyagokról kaptunk rövid beszámolót.

És persze mindent vitt a látogatás végén megtekintett fókashow: játékosak, kedvesek, ügyesek voltak a ezek az intelligens tengeri emlősök.

További képek is megtekinthetők az alábbi képre kattintva