HÍREK

Szókratész: A védőbeszéd

Makranczi Zalán előadásán vettünk részt március 21-én 7 diákkal a kerületi Szabó Ervin Könyvtárban, amely nem csak a könyvek, az olvasás világa, hanem időről-időre egyéb rendezvények helyszíne is.

A morális, erkölcsi kérdések örök érvényűek. Ebből a szempontból az ember nem változik. Ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolnunk az életben több mint 2000 év elteltével nekünk is, mint annak idején az athéni polgároknak.

Mi az igazán fontos az életben? Mi az élet célja? A gazdagodás, a hivatali pozíciók, a másoknak tetszés? Szókratész válasza:

„Mert megkíséreltem mindegyikteket meggyőzni: ne törődjék semminemű dolgával előbb, mielőtt önmagával törődik, hogy hogyan lehet a lehető legderekabb és legokosabb.” Mert a tudás, a belső gazdagság a fontosabb, a többi önmagában csak „a boldogság látszatát adja”.

Középiskolai diákként a mindennapokat jelenti a tanulás, de az életben jönnek majd időszakok, amikor bizony „prózai” feladatok várnak a fiatalokra és anyagi szempontok kerülnek előtérbe. Akkor sem szabad elfeledkezni arról, mennyire fontos a lélek gazdagsága: a művészetek, a zene, az irodalom, a szociális kapcsolatok…

Platón szövege nem könnyű a mai fülnek. Makranczi Zalán remekül oldotta meg a feladatot és tette azt élvezetessé számunkra.

Szabóné Vellai Rozália, nevelőtanár