HÍREK

Emlékezés a londoni 6:3-ra

Idén 70 éve, hogy 1953. november 25-én a londoni Wembleyben a világsztárokkal tűzdelt magyar futballválogatott legyőzte az addig a kontinensen 90 éve veretlen angol csapatot. Ebből az alkalomból tárlat nyílt a szokásos kiállítóhelyünkön tisztelgésünk jeleként.

A meccs, melyet maguk az angolok nevezték az évszázad mérkőzésének, rögtön világszenzációt keltett. Angol sajtóvélemény szerint ,,Olyan erőnlétet láttunk a magyaroknál, amilyet nálunk sohasem követelnek meg…A tragédia az volt, hogy az angol csapat meg tudott volna verni bármely más csapatot a világon – csak a magyart nem…”

Sebes Gusztáv 4-4-2-es taktikája és a játékosok tudása, gyorsasága forradalmasította a futballt, ami sok későbbi csapat játékát határozta meg. A londoni mérkőzést 1954-ben visszavágó követte a Népstadionban, ahol 7:1-re kapott ki az angol csapat, megszületett a mondás: „Az angolok egy hétre jöttek és 7-1-re mentek!”

Az Aranycsapat máig élő legendáját a kor világsztár futballistáinak és a szakmai stábnak köszönhetjük: Sebes Gusztávnak és Mándi Gyulának. Legyünk büszkék erre a rendkívüli teljesítményre, ami a magyar labdarúgás csúcsát jelentette!

Schütz Edit
kollégiumi nevelőtanár