HÍREK

Csehov és Chopin

2023. április 3-án ismét a Nemzeti Színházban jártunk, Csehov három komédiáját tekintettük meg: A medve, A dohányzás ártalmairól, Leánykérés c. műveket. A rendező Vidnyánszky Attila, a darab Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadása, 1997-ben mutatták be.

A medve c. vígjáték egy fiatal özvegyasszony és a ,,még nem öreg földbirtokos” harcát mutatja be. A konfliktust a szereplők szövege és érzései közötti ellentétek is feszítik, de a végén a ,,medvét” a nő teríti le, férfi és nő egymásra talál.

A dohányzás ártalmairól c. egyfelvonásosban egy papucsférj monológját láttuk, aki a kezdeti tudós pozíciójából a darab végére eljut a szánalmas, kiszolgáltatott, megalázott kisemberi lét mindennapi szenvedéseihez.

A harmadik egyfelvonásosban, a Leánykérésben a nem fiatal párnak a Bivalyrét tulajdonjogával akadnak problémái, mialatt eljutnak a házasságig. Natalja Sztyepanovna  közben a kezdeti udvarias hölgyből válik harcias nővé, akitől a heves kirohanások sem állnak távol. Amikor a  darab végén megtörténik a lánykérés, a kedélyek is lenyugodnak.

A rendezőre annyira jellemző sűrítettség ebben a munkájában is tetten érhető, a mozgalmasságban, a gyors színpadi dikcióban. A rendezésben hangsúlyos szerepet kap Chopin zenéje, ami nagyon sokszor hallható a darab alatt.

Schütz Edit
kollégiumi nevelőtanár