HÍREK

Ismét a Természettudományi Múzeumban jártunk…

A tavalyi nagysikerű program után ismét egy érdekesnek ígérkező múzeumpedagógiai foglalkozásra indultunk 2023. március 30-án. A létszámkeretet most nem sikerült feltölteni, de a vállalkozó kedvű tanulóinkat nem érte csalódás. Sok érdekességet hallhattunk, tapasztalhattunk az élővilág színes tárházából.

Bevezetésként rögtön kipróbálhattuk a mechanikai érzékelés tapintó formáját. A kis zsákokban elrejtett tárgyakat alakjuk, nagyságuk, felületük érdessége alapján tudtuk beazonosítani. 

Megtudtuk, hogy a pontyok is érzékelik a hangokat. Még ha nem is hallják, mert fülük azért nincsen, de az úszóhólyagjuk segítségével áttételesen érzékelik a hangrezgéseket. Tehát mégiscsak csendben kell lennünk a balatoni pecások mellett a vízparton! A cápák se csak a vérszagra közelítik meg az embereket, hanem a mozgásuk által keltett rezgéseket fogják fel a testükön végigfutó oldalvonalszerv segítségével. A hüllők közül a kígyók süketek, de a hang által keltett légrezgéseket ők is felfogják, ezért „táncolnak” a furulyaszóra a kobrák Indiában.

Ha Ausztráliában járnánk, a  kacsacsőrű emlőst hímjét még véletlenül  se simogassuk, mert a hátsó lábán lévő sarkantyú váladéka csillapíthatatlan fájdalmat okoz, garantált a többhavi szenvedés. Eredetileg a vetélytárs hímek távoltartására használják eme fegyverüket a párzási időszakban.  Az esetleges afrikai szafarin érdemes tisztában lennünk azzal, mikor kell menekülni, melyik is az elefántbika támadást megelőző jelzőhangja. Nem a fül-lengetős trombitáló…

A nagymacskák és a különböző szarvasbikák hangjai után a lantfarkú madár hímjének nászi énekén ámultunk. Még a papagájoknál is szuperebb hangutánzók. Erről az olvasó is meggyőződhet az alábbi link segítségével:

https://www.youtube.com/watch?v=GtkoKisMR_U

A múzeum viszonylag közel van a kollégiumhoz, metróval könnyen megközelíthető, sok érdekes látnivalót rejt. Aki teheti, látogassa meg, nem fog csalódni!

Nyikos Katalin
kollégiumi nevelőtanár