HÍREK

Látogatás az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban

Kollégiumunk Magyar zsidó kultúra szakköre rendszeresen keres fel a szakkör tematikájához kapcsolódó budapesti helyszíneket, ezúttal a kulturális rendezvényeknek is helyt adó Csányi utca 5.-ben jártunk.

A program első felében Lefkovics Zsófiától kaptunk tájékoztatást a magyar zsidóság történetéről, a zsidó vallásról és szokásokról, életmódról. Ezután következett a kiállítás megtekintése Keleti Éva vezetésével. Egy-egy szobában egy erzsébetvárosi lakos életének tárgyait, lakáskörülményeit nézhettük meg, betekintve az adott kor történelmébe is.

Először egy konyhába tértünk be, ahol a sparhelten sok, ma már nem használatos edényt láttunk, és a konyhában egy ágyat is, mert a cselédnek ebben az időszakban még nem volt külön szobája. Következett a szépen berendezett polgárlakás, ami egy gabonakereskedőé volt. A tárgyak között feltűnnek a polgári élet kellékei, a táncrend, a szépen megterített szombati asztal, a gyerekszoba, a kezdetleges fürdőszoba, a zongora, a polgári ízlést tükröző berendezési tárgyak.

Láttuk még egy nyomdász 20. század eleji lakásbelsőjét, amit az előzőtől eltérően jóval egyszerűbben rendeztek be. A szoba-konyhás lakásukban már semmi nem utalt a vallásra, a munkás már eszmékben hisz. Kis Pál fotográfus napfényműterét is megidézte a múzeum, a lakásuk és műtermük a közelben volt, botlatókövüknél oda- és visszaútunknál is megálltunk.

A rabbik emlékére berendezett szobában egyaránt megtalálhatók az ortodox és a neológ rabbikhoz tartozó tárgyak, előbbieknél a könyvespolcon vallásos könyvek, utóbbiaknál már megtalálható a többnyelvű szépirodalom és tanulmányok is. Az asztalon az imaszíj, a tfilin, a polcon az újév kezdetét jelző sófár, és a menóra.

A kiállítás másik szobája egy varrónőé volt, aki divatszalont működtetett, mert a numerus clausus miatt nem vették fel az egyetemre. Az asztalon egy füzet, amiben egy kisfiú a jövő időt gyakorolja. Rendkívül szomorú a tudat, hogy annak a kisfiúnak, aki gyöngybetűkkel írt a jövőről, nem sok adatott meg, nem várt rá méltó, minden gyermeket megillető, szép jövő.

Az állandó kiállítás megtekintése után betértünk a hamarosan megnyíló kávézóba, majd kifelé az ajtófélfán újra rácsodálkoztunk a mezüzére, de most már tudjuk: a hagyományörző zsidók lakásának és szobájának ajtaján van, a Smá Jiszaél imát tartalmazza, mert: ,,írd azokat házad ajtófeleire és kapuidra.” (5Mózes 6:4–9).

A program végeztével nem hagyhattuk ki a közeli Zeneakadémiát sem, bár csak az előcsarnokig jutottunk, érdemes volt bepillantani, hátha egyszer koncertre is eljutunk.

Budapest, 2023. 03. 02.

Schütz Edit
a Magyar zsidó kultúra szakkör vezetője