HÍREK

„Fény és árnyék” játéka a szobrokon

A Budapesti Történeti Múzeum/Vármúzeumban jártunk a Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégiummal 2023. február 22-én. A "Szoborba zárt emlékezet" c. kiállítást néztük meg.

A tárlatvezetőnk interaktív tárlatvezetéssel készült, de én nem nagyon vettem rajta részt :), inkább egyénileg fedeztem fel a helyet. Volt egy-két pár jó festmény, ami egy jelenetet mutatott be, azok tetszettek a legjobban. Például a "Pusztító árvíz a Dunán" című festmény. Fájdalmas jelenet: amikor a halott anyán a csecsemő, betakarva, az idősebbik gyermek pedig az édesanyjára borulva sír…

De voltak szép, vidám és sokatmondó szobrok is. Például az ártatlan gyermek, selymes kis arcával, dundi kis lábaival, göndör, kócos kis hajával, a kezében egy megrongált, kárhozott, elátkozott, szenvedő és eltorzult koponya fejjel! De volt olyan szobor is, mint például a mondabeli Hét vezér a lovukon, büszkén ülve, dicsőséget sugározva. A kommunista személyi kultusz is megjelent és látványosan „kitüremkedett” a többi közül. Szép számmal akadtak Sztálin és Rákosi mellszobrok is. Természetesen magyarázó szövegek is voltak a festmények, képek és egyéb kiállítási tárgyak (pl. érmék, fegyverek) mellett.

Míg én a kiállítást nézegettem, addig a többiek múzeumpedagógiai foglalkozás keretében rajzoltak, új szobrokat terveztek. Saját, általuk elképzelt szobrot kellett rajzolniuk. Bármit jelképezhetett a rajz, de el kellett mondani, hogy milyen anyagból készülne el, kit/mit ábrázol, mit jelent a szobor (van-e küldetése?), hogy mit üzen az embereknek? Ahogy elnéztem, mindkét csapat jó munkát végzett, nagyon jó munkák születtek. 

Összességében tetszett a kiállítás. Sok ihletet tudtam meríteni a festményekből és a szobrokból, a következő novellámhoz. :) Akik pedig az interaktív tárlatvezetésen voltak, azok nagyon jól érezték magukat a múzeumpedagógiai foglalkozáson, élvezetes volt számukra, és nagyobb történelem-tudással léptek ki az ajtón, ahogyan egyébként én magam is.

Kékesi Benjámin
tanuló

További forók is megtekinthetők az alábbi képre kattintva