HÍREK

Haverkodás

2022. október 26-án a Haver Alapítvány tartott Identitás és tolerancia foglalkozást, amin az 1. csoport, a Magyar zsidó kultúra szakkör tagjai és érdeklődő kollégisták vettek részt.

A Haver Alapítvány 2002-ben jött létre azzal a céllal, hogy a zsidóságról tabuk nélkül lehessen beszélgetni a diákokkal. Az Alapítvány névválasztása is tükrözi ezt a küldetést: „haver” szó héberül és magyarul is ugyanazt jelenti.

A foglalkozást két egyetemista önkéntes, Lili és Balázs tartotta a Kollégium felének, 30 középiskolásnak. A feladatok változatosak voltak, lényegük, hogy köztünk élő emberekről és rajtuk keresztül a magyar zsidóságról tudhattak meg többet. A fotókon szereplő emberek ugyanolyanok, mint mi, ahogy ez több kollégista reakciójából kiderült. Megtudhattuk azt is, hogy a zsidók önmagukat a sorsközösség, hagyomány és kultúra, vallás  és nép kategória mentén identifikálják.

Fontos adaléka volt még a foglalkozásnak, hogy nemcsak a zsidósághoz, de saját identitásukhoz is közelebb kerültek a diákok, valamint több kollégista érdeklődését is felkeltettük a téma iránt.

Mivel a zsidóság Magyarországon tragikus okok miatt főleg a fővárosban van jelen, ezért fontosnak tartottam, hogy vidéki diákjaink ismerjék meg a zsidóságot, mint a magyar nemzeti kultúra szerves részét, legyen személyes kapcsolódásuk, legyenek képesek a párbeszédre. Erre egy budapesti kollégium tökéletes választás.

A Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégium továbbra is fontosnak tartja a párbeszédet, a különböző identitások megismerését, és a toleranciát, mint az egészséges, jól működő társadalom fundamentumait.

Schütz Edit
csoport- és szakkörvezető kollégiumi nevelőtanár

További képek is megtekinthetők az alábbi fotóra kattintva