HÍREK

Matisse - Gondolatok színe című kiállításon jártunk


Október első hetében, napsütéses őszi délutánon 10 kollégistával a Szépművészeti Múzeumban tárlatvezetéssel nézhettük meg a Matisse kiállítást.

A párizsi Pompidou Központtal együttműködésben a Szépművészeti Múzeum elsőként mutatja be Magyarországon ilyen átfogó életműkiállításon a 20. századi francia festészet egyik legizgalmasabb életúttal rendelkező és sok művészt inspiráló festőjét. A kiállításon láthattuk Matisse mintegy 150 művét. A festmények mellett szobrait, grafikáit, a híres Jazz művészkönyvet, és késői fő művét, a színes üvegablak terveket is. Párizsi képek mellett Tahiti egzotikus szigetvilága, és a Nizzai Riviéra tengerparti képei egyaránt színekkel telítettek.

A festő vonal és színhasználata emblematikus, kihagyhatatlan alakjává emeli a francia festészetnek. A hosszú, mintegy ötven évet felölelő művészeti anyag bepillantást enged a művész és modelljei életébe, az őket körülvevő intim enteriőrökbe, műterembe és képalkotás folyamatába is. A kiállítást érdekes, a művész életét dokumentáló fotók is kísérték, láthattuk például Robert Capa fotóját az idős művészről, ahogy a kápolna makettjét éppen elkészíti, és az üvegablakokat tervezi. További magyar érdekesség, hogy a „Nyolcak” művészeti mozgalomra is nagy hatással volt. Picasso mellett a korszak egyik legnagyobb hatású kolorista művésze.

A Múzeum új interaktív műalkotás szemléltető paneljeit is kipróbálhatták a kollégisták. Megnéztük, a nemrég restaurált Román csarnok impozáns freskóit is. Az Andrássy út kitűnő kerete volt a művészeti ’időutazásunknak’, hiszen szintén a századfordulón épült.  A kollégistákkal a kiállítás jó hangulatban telt, ahogy az a fotókon is látható.

Dunai Edit
tanár

Fotógaléria: