HÍREK

Költészet napi teadélután


2019. óta, a pandémia miatt idén volt lehetőségünk először megünnepelni a magyar költészet napját kollégiumunkban. A 4K-ban már hagyomány, hogy József Attila születésnapján diákok és tanárok összegyűlnek a klubban, tea és sütemény mellett felolvassák egyik kedvenc versüket és beszélnek a választott költeményről, arról, hogy miért áll hozzájuk közel a választott vers.

Mint három éve, most is megelőzte a teadélutánt az idézetfal elkészítése, ahová a tanulók írhatták fel számukra fontos vers- és dalidézetüket. Így most már mindennap olvashatjuk a többi között Garai Gábor: Töredékek a szerelemről, József Attila: Gyermekké tettél, Thomas Mann üdvözlése, Simon Márton: Arról, hogy mi a jó, Kányádi Sándor: Álmodó, Petri György: Házasságterápia, Pilinszky János: Egy szenvedély margójára, Weöres Sándor: Ha nézem a világot c. versét.


A délután kezdetén megzenésített verseket hallgattunk a Kaláka 40. születésnapi koncertjéről (Radnóti Miklós: Éjszaka – Lovasi András, József Attila: Születésnapomra – Csík zenekar, Tamkó Sirató Károly: Bőrönd Ödön – Quimby, Szergej Jeszenyin: A kék tűzeső – Quimby és a Csík zenekar, Robert Burns: A jó sör –  Republic).

A bevezető után következett a versek felolvasása, beszélgetés tea és keksz mellett. A jó hangulat könnyen kialakult, hiszen mindenki a kedvenc versét hozta, arról beszélt. A művek nagyon változatosak voltak, a kánonba tartozó versek és a kevésbé ismert költemények, dalszövegek is előkerültek.

A következő versek hangzottak el az előadóktól:
- Тарас Шевченко: Заповіт / Tarasz Sevcsenko: Végrendelet (ukrán nyelven)  –  Lehenykij Dmitro, tanuló
- Tarasz Sevcsenko: Végrendelet (magyar nyelven)  – Schütz Edit, tanár
- Tóth Árpád: Egy lány a villamosban – Kiss Boglárka, tanuló
- William Blake: The Tyger / A tigris (angol és magyar nyelven) – Oláh Árpád, tanár
- József Attila: Tiszta szívvel – Guzsván Nándor, tanuló
- Radnóti Miklós: Szakítottunk, Hetedik ecloga – Szabó Noémi, tanuló
- Bényei József: Végrendelet – Fekete Noémi, tanuló
- Billie Joe Armstrong: Boulevard of Broken Dreams (Green Day dalszöveg angol nyelven) – Tónai Gergő Gábor, tanuló
- Juhász Gyula: Anna örök, Radnóti Miklós: Két karodban – Farkas Anita, tanuló
- Weöres Sándor: Tájkép - Dunai Edit, tanár
- Krúbi: Sapiens (dalszöveg) – Kocsis Milán, tanuló
- Szabó Lőrinc: Mindenütt ott vagy / Mert sehol se vagy –  Megyeri László, tanár

A Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégiumban három év után ismét sikerült méltó módon megemlékezni a magyar költészet napjáról, amin tanárok és diákok együtt vettek részt, emlékezetessé téve ezt sz ünnepnapot. Remélhetőleg a következő alkalom jövőre is megvalósul, amire már most készülhet kollégista és tanár egyaránt. Addig is jó versolvasást, új versekre találást kívánunk mindenkinek!

Schütz Edit
kollégiumi nevelőtanár

2022. 04. 11.
További fotók is megtekinthetők az alábbi képre kattintva