HÍREK

Amiről a csontok mesélnek


Többszöri időpontváltozás után 2022. március 7-én végre eljutottunk a Természettudományi Múzeumba. Az érdekes téma sokakat vonzott, így ki tudtuk használni a maximális létszámi keretet a múzeumpedagógiai foglalkozáson. Mint kiderült, eddig csak 1-2 kollégista járt a múzeum csodás épületében. Így már a bejáratnál meglepődtek a plafonról lelógó kékbálna csontvázán.

A  foglalkoztató terem  asztalán több előre kihelyezett emberi koponya várt bennünket. Két kollégistán szemléltetve mutatta a be a vezetőnk az alapvető különbségeket a női és férfi fejen. Rövid irányító bevezető után sikerült meghatározni, hogy a koponyák milyen nemű, életkorú embereké voltak egykoron. Ezután a különböző életmódú, foglalkozású emberek csontvázán is megmutatkozó elváltozásokat tanulmányozhattuk a kezünkbe adott csontokon. A katonáskodó kardvívók csontdeformitásai, sérülései érdekes „foglalkozási ártalmak” voltak.

Láttuk a váci Fehér templomba eltemetett emberek TBC által eldeformált csontjait is. De nagyon érdekes volt a treponált koponyákról szóló ismertető is.  A foglalkozás zárásaként egy teljes csontvázat kellett összeállítani, ami némi nehézség után azért csak sikerült.

A foglalkozásról mondott vélemények alapján érdemes ide máskor is ellátogatnunk.

Nyikos Katalin