HÍREK

Színház: A Nyugat császára

Igyekeztünk, hogy pontosan érkezzünk a Pesti Színház, A Nyugat császára c. komédiájára. Szemünkkel pásztáztuk a műfajhoz illő, kissé túlzó, torz perspektívájú díszletet, a düledező falu ír kocsmabelsőt. Elcsendesedve hallgattuk, ahogy a sarokban levelet író leány egyebek mellett piros cipőt rendel.

Ezzel útjára indult a darab, amelyben a falucska történésre éhes lakói csodálattal rajongják körül az apját állítólag ásóval kettészelő, nagyot mondó messziről jött „hőst”. A hőst, akinek lelke a semmibevevés mélybehúzó posványából kirepítő létezésről ábrándozik. A darab egy egyszerű, nagyon szegény kort és annak kicsiny közösségét tárja elénk, amelynek nyers alakjai is csak egyszerű, elemi emberi kívánalmakra vágynak. A figyelemre, elismerésre, dicséretre, és kimondva, kimondatlanul, ők is ugyanúgy szomjazzák az elfogadó szeretetet, a szerelem meghittségét, mint mindenki más.

A parádésan alakító társulat tűpontosan hozta a gegeket, a nézősereg mégis szelíd vigadalommal reagált rájuk. Bár a színjátszás vegykonyhájában minden alkalommal ugyanazon recept alapján mérik ki a hozzávalókat, nem tudhatjuk előre, hogy az adott esti alkotás melyik arcát mutatja meg a jól megírt darabnak. Itt, ezen a szerdai estén, a komédiába csomagolt tragikum tette meg igazi hatását. Ezt igazolta a szolid, mégis hálás közönségnek a színpad művészeit négyszer visszahívó vastapsa.

Révész Andrea

2022. január 26.