HÍREK

Egészségnap

Idén az Egészségnapot két múzeumpedagógiai foglalkozás keretében tartottuk meg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban.

November 16-án “Csak nehogy én is elkapjam!” címmel az emberiséget sújtó nagy fertőzésekkel foglalkoztunk. A pestis, kolera, himlő, szifilisz és a spanyolnátha tüneteiről, terjedésük okairól, az ellenük felmerülő védekezési módokról hallgattunk egy előadást, majd nyomozásba kezdtünk.

A tanulók öt csoportban feladatlapok segítségével eredtek ezeknek a járványoknak a nyomába, a kutatómunka pedig az Orvostörténeti Múzeum állandó kiállításának medrében folyt. Bizony kiderült, hogy a karantén és a maszk használata nem új védekezési módszer járványok idején. A képzőművészet segítségével az ilyen helyzetekben előforduló különböző emberi viselkedési formákat is tanulmányoztuk.

November 18-án Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének orvosi munkásságát ismerhettük meg. Végig élhettük az ember, az orvos küzdelmeit a gyermekágyi lázzal szemben, kudarcokkal, kérdésekkel, rengeteg nő és gyermek elvesztésével. Semmelweis Ignác titka a folyamatos megfigyelésen és a pontos statisztikák vezetésén alapult. Kórbonctan tanárának halála és a boncolás jegyzőkönyvének tanulmányozása világított rá a probléma valódi okára. A klórmeszes vízzel történő fertőtlenítő kézmosás áttörést hozott szülészeti osztályára, ahol hamar kiderült, ha valaki hanyagolta a kézmosást, mint ahogy az is, hogy ez a művelet minden egyes beteg vizsgálata előtt szükséges. Tanulóink ezen a foglalkozáson is nyomoztak, valós feljegyzések és boncolási jegyzőkönyvek segítségével kellett kideríteni a halálesetek okát. A foglalkozás végén különböző orvosi eszközöket csoportosítottunk fertőtleníthetőség szempontjából, majd az eszközöket neveikkel is párosítottuk, s volt, amelyiket meg is tudtuk nézni.

Mindkét foglalkozáson esett szó a szifiliszről, melyet gumikesztyű hiányában az orvosok nagy része is elkapott. A tanulók megtekinthettek egy valódi férfi arcot is, melyen a szifiliszes orr jellegzetességei látható. Köszönjük az érdekes foglalkozásokat Kómár Hannának a Semmelweis Orvostörténet Múzeum múzeumpedagógusának.

Malmos Katalin