HÍREK

Gerhard Richter. Valós látszat

A Magyar Nemzeti Galéria kiállításán 15 kollégistánk tekintette meg a kortárs német képzőművész tárlatát 2021. november 11-én.

Gerhard Richternek Magyarországon még nem volt ilyen, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítása. Mivel Richter a kortárs képzőművészetben megkerülhetetlen, a Kollégium nem hagyhatta ki az eseményt.

Miután a Várkert Bazárból élveztük egy kicsit a város világszép panorámáját, Király Zsuzsanna múzeumpedagógus vezetésével elindultunk a kiállítást megtekinteni. Gerhard Richter munkássága meglehetősen sokrétű, először a karantén alatt keletkezett grafikáit láthattuk, majd később bepillantást nyerhettünk a művész technikájába. Megnéztük az ún. fotófestményeket, a színskálákat megidéző festményeket, portrékat, tájképeket, az 1973-as Angyali üdvözlet Tiziano után c. sorozatot és a haláltáborok megérthetetlenségével szembenéző alkotást.

Richter életműve rendkívül változatos, de a műveket összeköti a valóság és a látszat közötti határ átjárhatósága, a realitások ábrázolásának és az adott pillanat megragadásának és megszüntetésének a kérdése.

Szerencsések voltunk, hogy láthattuk a kortárs képzőművészetre nagy hatást gyakorolt művész kiállítását, nem mindennapi, elgondolkodtató élményben volt részünk.

Schütz Edit
kollégiumi nevelőtanár