HÍREK

Egri Csillagok a Nemzeti Színházban

2021. november 10-én, szerdán színházban jártunk, az Egri Csillagok című darabot néztük meg. Az első dolog, ami sokaknak feltűnt, hogy majdnem négy órán keresztül fog tartani. Az előadás végére az aggódást sokakban felváltotta az elhatározás: nézzük csak meg, ki volt a rendező, ki játszotta Dobó Istvánt, melyik táncegyüttes adta elő a táncjeleneteket? (Aki ezeknek esetleg nem nézett utána korábban: rendezte: Vidnyánszky Attila, Dobó István: Horváth Lajos Ottó, a táncosok: Magyar Nemzeti Táncegyüttes.)

Maga a történet a regény és a film által mindannyiunk számára ismert, erre alapult a lendületes előadás, nem volt alkalom unatkozni, bóbiskolni a teltházas nézőtéren. A nagyszámú nézősereg többnyire iskolásokból állt, de a látott darab saját jogon is megtöltené a színházat véleményem szerint.
Az előadás cselekményes volt, a szereplők hitelesek, a darab komolysága mellet humoros részekkel is találkozhattunk, a táncjeleneteknek helye volt a darabban, a táncosok energikusak, professzionálisak, a szükséges részeknél, a török sereg bemutatásakor tarkák, színesek, elevenek, nagy számúak voltak, kellőképpen kiváltották a szorongást a nézőkben, akik nem voltak (voltunk) még olyan élethelyzetben, hogy egy több tízezer fős ellenséges sereg tör az életükre. A szorongást persze azonnal felváltja a kötelességtudat és a hazaszeretet érzése.

A jelenlevő diákjainknak is elnyerte tetszését a darab. 

Oláh Árpád
kollégiumi nevelőtanár