HÍREK

Pákozd fényes napján a Hadtörténeti Múzeumban jártunk

Egy régóta tervezett program valósult meg a kollégiumban, amikor szeptember 29-én - Szent Mihály napján - ellátogattunk a Budai várba, egészen pontosan a Hadtörténeti Múzeumba. Évekkel ezelőtt volt itt a kollégium utoljára, az előző két tanévben pedig egyéb - jól ismert – okokból kifolyólag nem is látogathattuk volna a kiállítást. Most viszont minden akadály elhárult, hogy részt vehessünk, egy a múzeum által szervezett, ún. múzeumpedagógiai foglalkozáson. Ráadásul éppen 29-én, a szabadságharc első, és magyar szempontból sikeres csatájának, a pákozdinak napján.

A tematikus tárlatvezetés a „Fényesebb a láncnál a kard!” nevet kapta, amit később „kézzelfoghatóan” tapasztalhattuk mi is. A kiállítás megtekintése előtt még megnéztünk néhány nevezetességet, ami utunkba esett a Szentháromság tér felől jövet. (Halászbástya, Mátyás-templom, Szent István és Hadik András lovasszobrai és Pallasz Athéné szobra, kinek kezéből néha ellopják a lándzsát. sad)

A nagyjából egy órás program fél négykor indult, és kronológiai sorrendben mutatta be az 1848-as és 1849-es esztendők politikai és katonai eseményeit. A fiatal tárlatvezető kollega mindezt igen közvetlen, a diákok számára is közérthető, lendületes stílusban adta elő, ami így élménydúsabbá tette számunkra a foglalkozást.

Természetesen először március 15-e napjának eseményeivel ismerkedtünk meg, vezetőnk kérdésére pedig, hogy mi is történt ezen a napon, folyamatosan jöttek a jó válaszok tanulóinktól (Petőfi, Pilvax, 12 pont stb.). Ezeket megerősítette, illetve kiegészítette a múzeum munkatársa, sokszor egyedi és egyéni „sztorikkal” színesítve mondanivalóját. Ezek a speciális kis történetek különösen érdekessé tették számunkra a szabadságharc történetét, melyről a továbbiakban részletesen hallhattunk, a kiállított - többségében eredeti - dokumentumok, viseleti tárgyak, fegyverek, emlékérmek, kitüntetések stb. segítségével pedig láthattunk is.

A történet végét sajnos jól ismerjük (Temesvár, Világos, Arad), de mi nem letettük, hanem inkább kézbe vettük azt a bizonyos fényes kardot! Ez szó szerint értendő, hiszen a szakszerű fegyverbemutató (kard, gyalogsági puska, szurony, huszárkarabély, lovassági pisztoly) után - igaz, kesztyűs kézzel! -, de kipróbálhattuk (nem egymáson...) ezeket a másolati darabokat. Még a leányok is kardot, puskát ragadtak, hogy megvédjék a hazát! A fiúk sem maradtak el ebben, természetesen, lásd a fotókat!

A végén még maradt annyi időnk, hogy a Horthy-korszak és a II. világháború témáját bemutató, igen érdekes, színes és gazdag tárlókat is megnézzük, majd a Kapisztrán téri és a Tóth Árpád sétányon kiállított különféle ágyúk, ágyúcsövek társaságában készült közös fotózkodás után hazafelé vettük utunkat.

Igen sok információval lettünk gazdagabbak, és mindenkinek tetszett a kiállítás és a tárlatvezetés. Reméljük, hogy következő - egy másik tematikus foglalkozásra épülő - látogatásunkra már nem kell újabb öt évet várni. „Vitam et Sanguinem! „Cum Deo et Pro Patria!”

Megyeri László
tanár

2021. október 1.